Dramaturgi berättelsestruktur

Kreativ dramaturgi: En guide hur man skapar en spännande och engagerande handling i din bok

Allt du behöver veta om dramaturgi

Dramaturgi är steg 4 i att skriva en bok

Dramaturgi vad är det?

Dramaturgi är det som gör att din berättelse berättas på ett spännande sätt. Det handlar om konsten att bygga upp en historia på ett sätt som engagerar och griper tag i åskådarens eller läsarens intresse. Dramaturgin är det som gör att läsaren behåller sitt intresse till sista sidan. Dramaturgi är i grund och botten ordningen du berättar saker och ting för att få den största emotionella effekter samt logiska följden av händelserna.

Vad betyder dramaturgi?

Dramaturgi är en term som ofta används inom teater- och filmindustrin, men även inom andra kreativa områden som skrivande. Även i marknadsföring använder man sig faktiskt av dramaturgi. Dramaturgi är läran om berättelsestruktur, hur du strukturerar din berättelse på bästa sätt. Alltså hjälper dramaturgin dig att bygga och strukturera en historia på ett fängslande sätt. Det handlar om att berätta i ett speciellt mönster för att bygga upp spänningen och skapa en röd tråd genom hela din bok. 

 

Denna grundläggande dramaturi  diskuterade redan de gamla grekerna.  Anvisningen till en bra uppbyggd handling kommer ursprungligen från pjässkrivandet, där dramaturgiskastrukturen först beskrevs av Aristoteles i sin bok, Poetik

 

Med dramaturgi så kan du berätta så att publiken eller läsaren blir så engagerad som möjligt. Det handlar om att ha den röd tråden och låta den följa den dramaturgiska kurva. 

Det gör du genom att få in de tre huvuddelarna början mitten och ett slut.

Dramaturgi skrivkreativ.

Mall till treaktstrukturen

Vill du skriva en bok som tar läsarna på en spännande resa och får dem att vilja läsa mer? Då är treaktstrukturen en ovärderlig verktygslåda för att strukturera din berättelse på ett sätt som engagerar och fängslar dina läsare från början till slut.

Nu kan du ta ditt skrivande till nästa nivå med skrivkreativs 10 sidiga gratismall för treaktstrukturen. Denna mall är utformad för att hjälpa dig att planera och skriva din bok i tre akter, vilket ger din berättelse en naturlig rytm som läsare kommer att uppskatta och njuta av. 

(Går också att använda i ett redan påbörjat skrivprojekt)

 

Mallen innehåller  instruktioner och frågor som hjälper dig att utveckla handlingen i din bok för att skapa en spännande och fängslande berättelse. Du kommer att  bygga upp din karaktär och konflikt via de olika handlingspunkterna och skapa ett klimax som kommer att lämna dina läsare andlösa. 

Det bästa av allt är att den här mallen är helt gratis att använda!

 

Så vad väntar du på? Ladda ner skrivkreativs gratis mall för treaktstrukturen idag och börja skriva en bok som kommer att bli en riktig bladvändare!

Början, mitt och slut

Alla berättelser består av tre huvuddelar. Början, Mitt och slut. Om inte dessa delar finns med kommer den som tar del av historien känna att något saknas. Utan en början, mitt och ett slut så kommer läsaren ha svårt att hänga med i handlingen. Då finns det stor risk att läsaren inte vill läsa vidare eller känner sig besviken över att det inte fanns något avslut och känner sig snuvad på sitt engagemang.

 

Eller så kommer de känna att något saknas och då tappar läsarna kanske intresse och slutar läsa. Vi vill inte att någon ska sluta läsa vår bok och det är därför det är viktigt att tänka på dramaturgin när man skriver.

 

Innan vi fördjupar oss i dramaturgin mer måste vi stanna upp och diffundera några termer.

Upplösningen

Dramaturgiska termer:

Vad är handlingen i en berättelse?

Handling är den serie av händelser som bildar en förändringsprocess i en roman, novell, manus, scenspel, tv-spel eller annat skönlitterärt verk.

 

Handling beskriver mönster av händelser och situationer, arrangerade för att betona relationer mellan händelser (såsom orsak och verkan, konsekvenser, förutsättningar, mål och åtgärder).

Vad är en bihandling?

En bihandling är en sekundär berättelsebåge, som ofta bidrar med en annan vinkel på ett primärt berättelsetema.

treaktstrukturen tidslinje

Skrivkurs i dramaturgi

Jag håller på att skapa en skrivkurs i berättelsestruktur och karaktärsutveckling som jag kallar för Bokens Fängslande Flöde.

 

Kursen är en fördjupande kurs om hur du skapar en sammanhållen och engagerande berättelse med naturlig karaktärsutveckling oavsett vilken genrer du skriver. Det kommer vara en onlinkurs som du studerar i din egen takt med ingående videoföreläsningar.

 

Innehållet i kursen kan appliceras i alla faser av ditt skrivande. Idé och planeringsstadiet, skrivandet av första utkastet och i redigeringen. Så oavsett om du bara har ett frö till en bokidé eller redan skrivit ett råmanus som du vill förbättra så är denna kurs något för dig. 

Vad är berättelsestruktur?

Handlingsstruktur är hur händelser i en berättelse är ordnade i mönster som tidslinjer (kronologi), berättelsehändelser (som scener och uppföljare), eller en bredare struktur som spänner över hela kapitel, scener och hela boken (som tre akt strukturen eller ”hjälteresan”).

 

Så du kan både strukturera din bok på helhets nivå och scennivå.

 

 Fortsätt läsa för hela dedikerade avsnitt om berättelsestruktur och olika dramaturgiska modeller.

Den dramaturgiska kurvan

En dramaturgisk berättelse kan beskrivas som en kurva, där handlingen utvecklas och bygger mot en höjdpunkt och sedan löser upp sig i ett avslutande klimax. Kurvan börjar med en introduktion, där det presenteras en konflikt eller problem som huvudkaraktären måste lösa. Sedan rör sig historien framåt genom olika händelser. Problematiken blir successivt svårare och det ökar spänningen och gör publiken nyfiken på vad som kommer att hända härnäst.

Dramaturkiska modeller

För att strukturera berättelsens handling så använder du alltså dig av dramaturgi. Det är dramaturgin som skapar spänning och ja du gissade rätt dramatik. För att bygga en så väl berättad historia som möjligt kan du använda dig av olika typer av berättelsestrukturer. En vanlig berättelse struktur är treaktstrukturen. Som jag skriver en bloggserie om. 

 

Det finns många olika sorters berättelse strukturer. Men den mest grundläggande dramaturgiska kurvan är den klassiska varianten som oftast kallas valen. Den används både i bokmanus och filmmanus. Jag själv är även utbildad i film- och tv-produktion. Dramaturgi och den dramaturgiska kurvan använder vi oss flitigt av i filmskapandet.

 

 

Dramaturgi - Valen den dramaturgiska kurvan

Den klassiska dramaturgiska modellen kallas oftast för valen. Det är för att man ska visuellt se hur kurvan liknar konturen av en val. Se min fina ritade bild.

Den dramaturgiska modellen hjälper dig att bygga upp spänningen från första till sista sidan. 

Du skulle kunna se det som en slags mall att följa eller bara som riktlinjer att sträva efter att nå när du skapar din berättelse.

De olika berättelse strukturerna

Läs alla blogg artiklar om dramturgi och berättelsestruktur här

Utvalda blogg artiklar inom dramaturgi och berättelsestruktur

Dramaturgisk balans

En viktig del av dramaturgin är att skapa en balans mellan spänning och avslappning. Precis som i livet så behöver man varva upp med spänning, för att sedan få en stund av lättnad. Om spänningen hålls på en hög nivå under hela berättelsen riskerar åskådaren eller läsaren att bli för trött och tappa intresset.

Dramaturgi får hjälp av karaktärerna

Dramaturgi handlar också om att skapa attraktiva och realistiska karaktärer, med egenskaper och personliga drag som väcker känslor hos publiken. Personerna ska vara trovärdiga och relaterbara, så att publiken kan känna igen sig själva i dem. Läs mer om hur du skapar karaktärer här.

Berättarteknik och dramaturgi

En annan central del av dramaturgin är berättartekniken. Det kan handla om användningen av olika perspektiv och berättarröster, dialog och monologer, och andra tekniker som hjälper till att driva handlingen framåt och lägga till nyanser i berättelsen.

 

Sammanfattningsvis handlar dramaturgi om att skapa en engagerande berättelse genom en välstrukturerad handling, trovärdiga karaktärer och skicklig berättarteknik. Det handlar om att veta hur man fångar åskådarens eller läsarens uppmärksamhet och håller den fast tills historien är slut. 

 

En kraftfull dramaturgi kan vara skillnaden mellan en genomsnittlig bok och en storsäljare.

Sidan är under uppbyggnad och mer innehåll kommer snart