Skrivplanering planering av bok

Skrivplanering : Planera ditt din bok och ditt skrivande så du går i mål med ditt skrivprojekt

skrivplanering skrivkreativ.

Skrivplanering och bokplanering

Berättelseplanering är en utmärkt lösning för att undvika att fastna. Läs om varför det är bra att skissa och planera ut sin berättelser i förväg.

Här får du metoder för att planera din berättelse och planera ditt skrivande för att lyckas med ditt skrivprojekt.

Berättelseplanering och skissering: Komplett guide

Den här guiden till berättelseplanering och bokplanering förklarar vanliga termer och tekniker inom skönlitterärt skrivande för att planera din berättelse.

Här finns allt du behöver veta om skrivplanering och att planera en bok

Viktiga berättelseplanerings termer

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Vad är en bokskiss (outline) och berättelsekarta?

En bok eller berättelse skiss ger en förenklad bild av din berättelses övergripande bågar och utveckling. 

 

Det kan vara en narrativ version av din berättelse skriven som en enda sida, elle ett dokument där varje scen har en egen sida,ett kalkylblad eller ett visuellt plotdiagram (ofta kallat en berättelsekarta).

 

Din berättelseskiss bör ge en användbar översikt över din berättelses struktur och innehåll. Det bör också göra skrivandet av första utkastet till en lättare och strukturerad process.

Vad är första utkast och "utkast noll"?

Ett utkast eller råmanus till din berättelse är en färdig version av ditt manuskript, före polering som redigering och revidering.

 

I berättelseplanering används termen ”utkast noll” ofta för att hänvisa till en planeringsprocess där du skriver ett komplett, grovt utkast utan att sluta redigera.  Detta gör att du får ner hela din berättelse och hjälper dig att skapa grunder och parametrar (mer om detta där vi diskuterar metoder nedan).

 

Utkast noll kallas även ibland för upptäckts utkast.

Vad är storyboarding?

Storyboarding är en planeringsmetod som vanligtvis används i visuellt berättande som TV, film och reklam (även om du kan använda det för att skriva fiktion också).

Du skapar ramar i sekvens som representerar berättelser eller ögonblick i tidslinjen för en scen för att planera handlingen i visuella händelser.

Sida under uppbyggnad mer innehåll kommer snart