Idéutveckling

Idéutveckling

Kom på och utveckla din bokidé

 

Här finns allt du behöver veta om idéutveckling​

Idéutveckling är första steget i att skriva en bok.

Läs alla blogg artiklar om att utveckla din bokidé här

Idéutveckling av din berättelse

Har du en idé till en bok som du vill skriva. Hur tar du din idé på några ord till att bli en historia som kan fylla flera hundra sidor? Allt handlar om att utveckla sina idéer till ett större koncept. Innan du börjar skriva är det bra att testa sin idé och förvalta den så idén kan nå sin högsta potential. Det är det som är idéutveckling!

Så vad ska din bok handla om?

Ibland har man massvis av idéer och ibland inga alls. Om du behöver få hjälp att komma på din bokidé så finns det många olika sätt att få inspiration till handlingen i din bok. Testa någon av dessa sätt när du behöver nya ideér.

Handlingsidéer: Sätt att komma på din handling 

Att hitta handlingsidéer för en berättelse är roligt och kan ske på många olika sätt och flera typer av metoder och tillvägagångssätt.

För att hitta en berättelseidé, prova:

Sök efter ämnen som intresserar dig (t.ex. ”kvinnlig röst rätt”, astronaut utbildning) på Google, i olika nyhetskällor eller Reddit för att hitta fröet till en idé.

idéutveckling bli författare skrivkreativ.

Tänk ut en historia med utgångspunkt från en scen som är typiskt för din genre:

Tänk ut en historia med utgångspunkt från en scen som är typiskt för din genre:

till exempel ”första mötet” i romantisk bok eller ”brottsplatsutredningen” i en deckare. Vad skulle göra ett möte eller en brottsplats extra intressant eller överraskande?

Utvidga gradvis din handlingsidé: 

Skriv en tvåradig berättelseidésammanfattning som bara är en mening, sedan ett stycke och sedan en sida. Utöka successivt texten med det du kommer på ska hända. 

Använd dig av berättelsescenarion:

Berättelsesenrion är ofta meningar man kan utgå ifrån för att ha något att starta sin berättelse med. På engelska heter det writing prompts, eller story prompts. Du kan också komma på egna scenarios genom att tänka ”vad skulle hända om” som till exempel vad skulle hända om en Häxa blev kär i en varulv och gjorde allt för att häva fullmåne förbannelsen. 

skriv en bok idéutveckling

Metoder att komma på idéer 

Det finns många olika sätt att komma på idéer. Här nedan ger jag exempel på några metoder du kan använda.

Brainstorming - tanke storma: 

Vad är brainstorming?

 Generera idéer på kort tid genom kreativa övningar.  Till exempel:

Friskrivning:

Att skriva ner allt som kommer att tänka på om ett visst ämne, scenario eller enligt bestämda Övnings instruktioner under en bestämd tid.

Tankekarta:

Att skriva begrepp på hög nivå (t.ex. ”kärlek”) på en sida och sedan länka idéer visuellt (t.ex. ”romantik”, ”första mötet”, ”kärlekskonflikter”) för att nischa ner och hitta ytterligare idéer

Idéutveckling

Hur man börjar skriva en bok: Utveckla grova idéer

Många som känner att de vill bli författare har detta problem. Några vanliga tankar brukar vara.”Jag vet inte hur jag ska börja skriva en bok”. ”Jag har bara några få grova idéer.” Det finns andra varianter.”Jag har så många idéer, men jag är inte säker på var jag ska börja” till exempel.  Det allmänna temat är detsamma: Hur, i form av faktiska steg, ska jag börja?  

Skrivkreativ hjälper dig att börja förvandla dina idéer till en roman. 

Sida under uppbyggnad mer innehåll kommer snart