Skapa karaktärer

Karaktärer

Skapa karaktärer som känns levande och fängslar läsaren.  

Allt du behöver veta om att skapa karaktärer

Komplett guide för att skapa karaktärer till din rollbesättning i din bok, film eller spel.

 

Att skapa karaktärer som känns levande är avgörande för att fylla din berättelse med människor som dina läsare kan älska, förakta och relatera till.  

 

Skapa karaktärer är steg 2 i att skriva en bok 

Komplett guide för att skapa karaktärer

Den här guiden för att skriva karaktärer är en resurs för att skapa karaktärer i fiktion. 

Lär dig nyckelord för karaktärisering, hur man utvecklar karaktärer, hur man skriver starkare karaktärsbeskrivningar. Ja här får du lära dig allt du behöver för att skapa oförglömliga karaktärer till dina böcker. 

Använd länkarna för att hoppa till det karaktärsskrivande underämnet du vill utforska nu.

Beskriv din karaktär

Karaktärstermer: Nyckelbegrepp när du skapar karaktärer

Läs om användbara karaktärsdefinitioner plus en kortfattad förklaring av viktiga begrepp som används vid karaktärsskapande.

 

 För att utveckla karaktärer för att agera i din berättelse, hjälper det att förstå vad som är:

Karaktär

En figur i en bok, pjäs, film eller tv-spel eller annan media.  De kan vara människor, djur, hybrider, utomjordingar eller ett antropomorft föremål (t.ex. Mr Potato Head in Toy Story).

 

 Vi använder också ordet för att beskriva de egenskaper och egenskaper som skapar personlighet eller persona.  Till exempel säger vi att en mycket givande eller altruistisk person har en ”osjälvisk karaktär”.

Karaktärisering

Hur en karaktär är uppbyggd genom berättande och andra dramatiska och berättande anordningar (som röst, handling, reaktion, vanor, styrkor, brister och andra detaljer).

Karaktärsutveckling

Används ofta synonymt med karaktärisering – hur en karaktär växer och förändras (“Runda” karaktärer utvecklas medan “platta” karaktärer inte gör det och är mer statiska).

skapa karaktärer skrivkreativ.

Karaktärsbåge

Förändringsprocessen en karaktär genomgår i en berättelse på grund av dess händelser.

 

Karaktärsbågar inkluderar stegrande och avtagande spänning (eller toppar och dalar) av bakslag och katastrof (dal) eller framsteg och triumf (topp).

 

Många bågar är arketypiska och gemensamma för många berättelser, som t.ex. ”fattig till rikedomar” (t.ex. karaktärsbågen för ”Askungen”).

Skrivkurs i karaktärs-utvecklingsbågen

Jag håller på att skapa en skrivkurs i berättelsestruktur och karaktärsutveckling som jag kallar för Bokens Fängslande Flöde.

 

Kursen är en fördjupande kurs om hur du skapar en sammanhållen och engagerande berättelse med naturlig karaktärsutveckling oavsett vilken genrer du skriver. Det kommer vara en onlinkurs som du studerar i din egen takt med ingående videoföreläsningar.

 

Innehållet i kursen kan appliceras i alla faser av ditt skrivande. Idé och planeringsstadiet, skrivandet av första utkastet och i redigeringen. Så oavsett om du bara har ett frö till en bokidé eller redan skrivit ett råmanus som du vill förbättra så är denna kurs något för dig. 

Bakgrundshistoria

Karaktärsbakgrund som informerar vem din karaktär redan är när din berättelse tar fart. Den kan anspelas på, visas i flashbacks eller inte visas. Karaktärens bakgrundshistoria används av författaren för att informera om en karaktärs personlighet, handlingar och reaktioner.

Stereotyper

Stereotyper är klichéer som kan vara skadliga eller stötande för människor med specifika identiteter eller historia i hur de tenderar att ignorera, förenkla eller ”platta ut” mänsklig komplexitet.  De används ofta för rå eller politiskt inkorrekt humor.

Runda kontra platta karaktärer

”Runda” eller tredimensionella karaktärer jämförs ofta med ”platta” karaktärer som inte har så mycket förändring eller utveckling.

 

Pip huvudpersonen rån Dickens Great Expectations är ett exempel på den runda typen.  Han förändras i takt med att hans förmögenheter och personliga rikedom förändras, från en rädd föräldralös pojke som gråter på en kyrkogård vid berättelsens början till en ”nyrik” ung man i snygga kläder tack vare en mystisk välgörare.

 

Den här karaktärstypen är typisk för en uppväxtskildring som Dickens roman.

 

En platt karaktär som Sherlock Holmes kan gå igenom olika berättelsescenarier men tenderar inte att förändras eller utvecklas mycket personligen.  De kan ha slagord som de alltid säger, som ”elementary, my dear Watson”, eller vanliga fraser som James Bonds martiniorder.

 

Platta karaktärer är ofta den tröstande konstanten i ett hav av förändring.

Läs alla blogg artiklar om att skriva karaktärer här